Blog

Zuhanykabin méretek: hiánypótló útmutató

Zuhanykabin méretek: hiánypótló útmutató

A fürdőszoba felújítása során általában az egyedi stílus megteremtésén fáradozunk, miközben a gyakorlati tényezőket sem szabadna figyelmen kívül hagyni. A személyiségünkhöz illő szaniterek, bútorok és dekorációk csak akkor érik el a kívánt hatást, ha elegendő hely jut nekik a fürdőben. Ezért érdemes először mindennek helyet találni, és csak utána megvásárolni őket. Az egyik legkritikusabb pont a zuhanykabin méretek. Sokan nem is sejtik, hogy milyen sok múlik a megfelelő zuhanykabin kiválasztásán. Ehhez szeretnénk most néhány támpontot adni.

Miért kell figyelni a zuhanykabin méretére?

A legtöbb ember úgy gondol a zuhanyzásra, mint egy kötelező rutin feladatra, amin túl kell esni, lehetőleg minél gyorsabban. Ezzel szemben a zuhanyzás kiváló lehetőség arra, hogy ne csak a testünk, hanem a lelkünk is felfrissüljön. Mennyivel nyugodtabb az a nap, amit nem kapkodva, hanem egy frissítő zuhanyzással kezdünk? És milyen csodálatos érzés, amikor a fárasztó munka után nincs más dolgunk, mint beállni az esőztető fej alá, és hagyni, hogy a vízsugarak kiáztassák a nap során felgyülemlett stresszt?

Ahhoz viszont, hogy a zuhanyzás luxus élmény legyen, a legjobb zuhanyzóra van szükség. Nem kell megijedni, nem az a legjobb, ami méreg drága. Az a legjobb, ami elfér a fürdőszobában úgy, hogy a kabin mellett a többi szaniternek, sőt, nekünk is jut még hely. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy szűk sarokban kell nyomorogni. Nem! A legjobb zuhanyzóban belül is tágas a tér, ezáltal nincs bezártság érzésünk tusolás közben sem.

A piacon fellelhető változatos zuhanykabin méretek célja, hogy senki ne legyen megfosztva a zuhanyzás felemelő érzésétől. A különböző méreteknek köszönhetően mindenki talál magának olyan verziót, amely az ő otthonába tökéletes. Vagyis, a kisebb méretű fürdőszobákba kisebb, míg tágas fürdőszobákba nagyobb, luxus zuhanykabinokat. Azt beláthatjuk, hogy egy méretes helyiségben valószínűleg elveszne egy kicsi zuhanykabin, ezért nem árt nagyobb típust választani.

A zuhanykabin méretek akkor sem elhanyagolhatóak, ha a fürdőszobában egy fürdőkád is helyet kap. Ilyen esetben általában a kisebb méret az előnyös, de a személyes preferenciák felülírhatják ezt a szabályt. Bárhogy is döntünk, a zuhanykabin mérete legyen kellően tágas ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk benne, de ne legyen olyan nagy, hogy zsúfolttá tegye a helyiséget.

Hagyományos zuhanykabin méretek

Ahogy már említettük, a piacon több méretben is lehet kapni zuhanykabint. A hagyományos méreteknek az a legnagyobb előnye, hogy könnyű tervezni vele. Az üzletekben gond nélkül tájékozódhatunk a standard méretekről, amit utána beilleszthetünk a fürdőszoba tervébe. A legelterjedtebb zuhanykabin méretek a 80x80 és 90x90 cm. Ezek a verziók szinte minden esetben nagyszerű megoldást jelentenek. Nem véletlen, hogy ezek a kabinok készülnek a legváltozatosabb dizájnokkal.

A hagyományos méretű zuhanykabinok másik nagy előnye, hogy fix áruk van, így a költségvetést is előre meg lehet határozni. Az épített zuhanykabinok esetében fennáll a veszély, hogy drágább lesz, mint ahogy terveztük.

Azt is meg kell említeni, hogy a többi szaniter is úgy készül, hogy kompatibilis legyen egymással. Vagyis a boltokban kapható fürdőszobaszekrények, kádak és mosdók is olyan méretben vannak, hogy elférjenek a hagyományos méretű zuhanykabinok mellett. Ezért, ha egységes stílusú fürdőszobát szeretnénk, érdemes a hagyományos zuhanykabin méretek közül választani.

A zuhanykabin formája

A zuhanykabin méretek mellett a kabinok formája is nagy jelentőséggel bír. A különböző formák és alakok nem csak a megjelenést befolyásolják, de az elrendezést is megkönnyítik. A hagyományos négyzetes zuhanykabin mellett találunk íves és téglalap alakú változatot is.

A négyzetes zuhanykabin tökéletesen illeszkedik egy modern, minimalista környezetbe. A kabin egyenes vonalai határozottságot és rendezettséget sugallnak. A minimalista stílus pedig éppen erre, a rendezettségre és letisztultságra épít. A szögletes alapú zuhanykabin elhelyezése is viszonylag egyszerű, hiszen bármelyik sarokba, vagy fal mellé állíthatjuk.

Azoknak, akik egy könnyedebb, játékos atmoszférát szeretnének a fürdőszobába, ideális választás az íves zuhanykabin. A lekerekített oldal nagyobb helyet hagy maga mellett, miközben a kabin belső tere nem csökken. Így a zuhanyfejet is bárhova szerelhetjük, a kényelmes zuhanyzás garantált.

A négyzetes zuhanykabin továbbfejlesztett változata az aszimmetrikus, vagy más szóval téglalap alakú zuhanykabin. Ez a verzió a keskeny fürdőszobák megmentője. Gyakori probléma ugyanis, hogy keskeny fürdőszobában túl nagy helyet foglal egy négyzetes kabin. Az aszimmetrikus zuhanykabinnak azonban az egyik oldala rövidebb, mint a másik, így nem csak a sarokba, de a hosszanti fal mentén is simán elfér. Az aszimmetrikus verzió is több méretben kapható, a 100x80 cm-estől egészen a fejedelmi 170x90 cm-es változatig.

Helytakarékos zuhanykabin megoldások

Előfordulhat, hogy a helyiség adottságai korlátozzák a lehetőségeinket. Ettől azonban nem kell megijedni, a modern zuhanykabin megoldások minden helyzetre kínálnak luxus megoldást. Manapság egyre divatosabb az épített zuhanykabinok. Ennek egy modernebb, letisztultabb változata a besétálós, más néven walk-in zuhanykabin.

A walk-in zuhanyfal lényege, hogy a kabinnak nincs ajtaja, mindössze egyetlen üvegfal választja el a helyiség többi részétől. Ez nem csak akadálymentes megközelítést biztosít, de tértágító hatása is van. Amennyiben szeretnénk minimalizálni a kifröccsenő víz mennyiségét, természetesen beszerelhetünk plusz egy üvegfalat.

Most már a zuhany vagy kád dilemmája sem valós kérdés. A mélytálcás zuhanykabin ötvözi a kád és a zuhany funkcióját, így kis helyen is megoldható a zuhanyzás és a fürdőzés. A magasított tálcával rendelkező zuhanykabin méretek egyébként alacsonyabbak a megszokottnál, emiatt pedig tetőtéri fürdőkbe is tökéletesen passzolnak.

A zuhanykabin ajtaja

Talán már meg sem lepődünk, ha azt látjuk, hogy a zuhanykabinok ajtajai is eltérőek lehetnek. A változatos dizájnú zuhanyajtók a vásárlók kényelmét próbálják növelni. A fürdőszoba elrendezésekor nem csak a zuhanykabin méretekre kell figyelni, hanem az ajtó típusára is.

Tágas helyen egyáltalán nem okoz gondot a nyitható ajtó használata. A stílusos fogantyúk dekor elemnek is tekinthetők.

Ahol viszont játszani kell a térrel, érdemes más féle ajtón gondolkodni. Egyre divatosabbak a tolóajtók, ráadásul a modern verziók rejtett görgőkkel készülnek. Ezáltal szinte semmilyen szerelvény nem látható az ajtón. Ez nagyban megkönnyíti a takarítást és a karbantartást.

Zuhanykabin méretek: belső elrendezés

Zárásként pedig érdemes megemlíteni, hogy a zuhanykabin méretek nem csak a külsőt érintik. A kabin belsejében rendelkezésünkre álló tér legalább annyit számít, mint hogy mennyi helyünk marad a kabin mellett. Sokat ront a zuhanyzás élményén, ha tusolás közben ketrecbe zárva érezzük magunkat. Ezért igyekezzünk minél tágasabb zuhanykabint választani.

Akinek nem kell minden centiért megküzdenie, az bátran növelheti a kabin értékét egy zuhanyszék beszerelésével. Egy felhajtható zuhanyszék nem foglal sok helyet, mégis óriási kényelmet biztosít idősebbeknek, vagy akinek fárasztó lenne végigállni a tisztálkodást.

Ugyancsak kis helyen elfér a hidromasszázs panel is. Itt tulajdonképpen a bekötésre kell figyelni, utána pedig csak élvezni a hidromasszázs zuhany előnyeit. A valódi kényelem igazából bármekkora helyen megvalósítható, ha tudjuk, hogy pontosan mire van szükségünk.